Wat is een BOA?

Een korte omschrijving

BOA is een afkorting vooa Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Deze functionaris is bevoegd om bepaalde strafbare feiten op te sporen. BOA’s zijn actief in verschillende domeinen en bij diverse organisatiess, zoals gemeenten en het openbaar vervoer.

Taken van een BOA

Het takenpakket van een BOA is zeer uiteenlopend, bijvoorbeeld:

  • Controleren of wetten worden nageleefd (foutparkeerders, zwerfvuil, geluidsoverlast…)
  • Opsporing van verdachten en hen fouilleren
  • Preventieve afschrikking op straat 

De taken van een BOA zijn afhankelijk van de organisatie waarin ze actief zijn:

  • Gemeenten: BOA’s houden zich voornamelijk bezig met parkeerhandhaving, toezicht op openbare ruimte en handhaving van lokale verordeningen.
  • Politie: Politiediensten bijstaan bij het opsporen van verdachten en ordehandhaving op evenementen.
  • Openbaar vervoer: BOA’s werken hier om zwartrijden tegen te gaan en de veiligheid van reizigers te garanderen.
  • Overige organisaties: BOA’s zijn ook werkzaam bij natuurorganisaties, recreatieparken, zorginstellingen…

Bevoegdheden

De bevoegdheden zijn afhankelijk van de specifieke taak. Niet alle BOA’s hebben dus dezelfde bevoegdheden. Sommige mogen personen controleren op hun identiteit, boetes uitschrijven en zelfs verdachten aanhouden. Enkele BOA’s mogen zelfs een wapen dragen. 

Het is belangrijk te weten dat de bevoegdheden van een BOA beperkt zijn en dat zij niet dezelfde bevoegdheden hebben als een politieagent.

BOA worden

Wilt u zelf BOA worden? Dan hebben we goed nieuws, want specifieke voorkennis is niet vereist. 

U heeft wel twee andere zaken nodig:

  1. Een officieel diploma van ExTH
  2. Opsporingsbevoegdheid via de wet

Het diploma behaalt u via een opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid of een online cursus. Beide zijn MBO 3 niveau. Het alternatief is om eerst een politieopleiding te volgen en u daarna te specialiseren tot BOA. 

Nadien neemt u deel aan een examen dat bestaat uit een onderdeel rechtskennis en een onderdeel gesprekstechnieken. Geslaagd? Dan ontvangt u een BOA getuigschrift.

Het getuigschrift geldt voor de volgende 5 jaar. Nadien moet u het examen opnieuw volgen. Op deze manier garandeert men dat de kennis van alle BOA’s up to date is. 

Werk vinden als BOA

Als u reeds een getuigschrift heeft, kunt u via het web op zoek gaan naar vacatures. U kunt ook via een handhaving organisatie zoals NEXST een job vinden. Lonen varieren van 2500 tot 4500 euro per maand, afhankelijk van uw specialisatie en werkervaring.